Residential building with 7 apartments

2007-2008, Arnhem (NL)

Tailor made for its place and history

A one-family house with a shopping area on the ground floor was expanded on the adjacent terrain and converted into a residential building with seven apartments. It houses six two-room apartments between thirty-four square meters and one three-room apartment of about sixty square meters on the second floor.

 

The starting point was that for the sake of seamless integration within the urban context, the existing architecture of the 1930s would be respected and also define the architectural style of the new extension. The new building had to respond appropriately to the topography of the land, which leaned in the adjacent street.

 

Th preservation of the characteristic architecture from the 1930thies is reflected in the continuation of the main volume with its characteristic roofing, in the repetition of door and window frames, repetition of bricks and roof tile etc. The staircase forms a central element with its own appearance. Compared to traditional architecture. By setting the staircase as a transitional element between ‘the front and the back part of the house’, it has become possible to let the ‘back part’ shift half a floor above the level of the 'front part'. This way, the architecture follows seamlessly the topography from the location.

The context is being preserved and respected without losing the individual character of the architecture and its cohesion.

 

 

 

Project: Residential building with 7 apartments

Place: Arnhem

Year: 2007-2008