Woongebouw 'Le Garage'

2003, Arnhem (NL)

Garage "Carel Wolf", jaren '70

'Le Garage’ na de restauratie en verbouwing


'Le Garage', gevelfragment

eerste verdieping

Gevel Spijkerlaan

Van garage naar woongebouw

Het betreft hier de creatie van een woongebouw in het gemeentelijk monument van de voormalige ‘Garage Wolf’. Dit gebouw werd gebouwd naar een ontwerp van de bekende architect Willem Diehl (1876-1959). Nadat hij zich de Art Nouveau stijl eigen gemaakt had gedurende werkzame periode in Antwerpen, vestigde hij zich in het jaar 1902 in Arnhem. Het programma bestaat uit drie appartementen van tussen de zestig en negentig vierkante meter op de begane grond en de eerste verdieping van het gebouw.

 

Uitgangspunt was een maximaal respect voor dit fraaie en vanuit architectuurhistorisch oogpunt belangrijke bouwwerk. Met haar nieuwe functie als woongebouw wordt de conservering van het monument gegarandeerd.

Door een goede afstemming tussen de verschillende programma onderdelen en de structuur van het gebouw, konden de interventies zo beperkt mogelijk zijn. Hierdoor bleven de veranderingen ten opzichte van de oorspronkelijke situatie beperkt en werden ook de bouwkosten geminimaliseerd.

 

Alle neo-classicistische stijlelementen van het gebouw, met haar rijke gevelornamentering en haar typische boogconstructies in het interieur, werden gehandhaafd. Dit terwijl de nieuw gebouwde appartementen tegelijkertijd aan alle hedendaagse comforteisen voldoen.

 

 

Project: ‘Le Garage’- Gemeentelijk Monument

Oorspronkelijk ontwerp: Willem Diehl (1876-1959)

Plaats: Arnhem (NL)

Jaar: 2002-2003