Villa in Hacilar (Turkije)

2009, Hacilar (TR)

Verbonden met de plek

 

Het gaat hier om een vakantiewoning met een ruim opgezet woongedeelte, vier slaapkamers, twee badruimten, een terras op de begane grond en een dakterras. De woning heeft een gebruiksoppervlakte van circa 300 vierkante meter.

 

Naast door het programma, is de ruimtelijke ontwikkeling van het ontwerp in sterke mate bepaald door de geografie van het terrein en het uitzicht naar de nabijgelegen stad. Op het niveau van de materialisatie worden locale en traditionele materialen ingezet die worden gecombineerd met moderne technieken.

 

Na de loopbrug te zijn gepasseerd, bereikt de bezoeker een ‘inbetween-zone’, die de overgang tussen het naar binnen en naar buiten gaan markeert. Deze plek, die op eenvoudige wijze wordt gecreëerd door het vrijlaten van de kolommen- en balkenstructuur, geeft tegelijkertijd een krachtig accent aan de gevelcompositie. De gevel kenmerkt zich verder door toepassing van natuursteen uit de streek. De natuurlijke onregelmatige steen vormt een tactiel contrast met de strak afgewerkte betonconstructie. In het interieur vormt het trappenhuis een centraal element dat verlicht wordt door middel van een daklicht en dat de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt. Met minimale middelen en bescheiden ingrepen, is een levendig, gevarieerd en expressief gebouw gecreëerd, dat zich naadloos invoegt in haar omgeving en op een vanzelfsprekende wijze reageert op de kwaliteiten van haar context.

 

Project: vakantiewoning

Plaats: Hacilar (Turkije)

Jaar: 2009